Vigtige og nyttige oplysninger om vort frilandskød.


Vore svin er af racen Duroc, som er kendetegnet ved meget velsmagende kød og god kødfylde. Man kalder den også for gourmetgrisen.

Svinene er rødbrune og knap så store, som de produktionssvin der normalt bruges.

De får heller ikke så mange grise. Kuldstørrelsen ved fravænning ligger på mellem 6 og 12 grise.

Grisene slagtes når de er ca. 23 uger gamle, og slagtevægten ligger da på ca. 80 kg.

Kød fra galloway. Galloway kvæg er en skotsk frilandsrace, som kan gå ude både sommer og vinter. Det er en rolig og meget hårdførd race, som klarer sig fint på græs og stråfoder. Dyrene er små af en kødkvægsrace at være og har en meget fin kødkvalitet. 

 

Fjerkræ er testet for fugleinfluenza ved stikprøvekontrol med blodprøver samt  underkastet den påkrævede sundhedscheck af veterinærkontrollen på slagteriet.
Lovpligtig vaccination af hønsefugle mod Newcastle Desease er naturligvis foretaget.

Svin og kreaturer bliver slagtet på Holsted Slagtehus, og bliver her dyrlægekontrolleret og pakket/datomærket eller finparteret efter kundeønske.
Der vil kunne laves videreforarbejdning af kødet efter ønske, f.eks. røgning og rullepølse. Udlevering og vejning direkte fra slagtemester og afregning foretages på stedet mellem kunde og Rosengård Friland. Svin afregnes ud fra vægt på halv eller hel dyr inden partering.
Oksekød afregnes ud fra vægt efter afpudsning/finpartering.

 

Råd og vejledning om frilandskød

Dyr, som går på friland, har megen muskeldannelse. Muskler er godt kød men kan være sejt, hvis det ikke får lov til at modne (ligesom oksekød). Derfor anbefaler vi, at man sørger for at kødet modnes inden det skal bruges.

Dette gøres bedst på følgende måde:

Fjerkræ

Fjerkræ er som hovedregel dybfrossent, når du køber det hos os. Dyrene bliver umiddelbart efter slagtning frosset ned til min. -18°C og derefter opbevaret ved min. -18°C ved Rosengård Friland.

Dette sikrer, at du altid får førsteklasses kød, hvor bakterier ikke har kunnet nå at udvikle sig. Men det medfører også, at der ikke er sket nogen modning af kødet.

Dette gøres bedst ved at optø kødet i køleskab ved max. 5°C

Husk: Aldrig optøning ved stuetemperatur.

Ved langsom optøning i køleskab sikrer du, at bakterier ikke udvikles eksplosivt, og samtidig modnes kødet, så det bliver mørt og saftigt. Optøningstid fra 2 til 5 dage alt efter fjerkræets størrelse.

Vi kan ikke anbefale, at man sætter helt eller delvist frossent fjerkræ i ovnen.

Svin

Har man mulighed for at lade kødet modne ca. 1 til 2 døgn ved max. 5°C er det ideelt. Dette gælder ikke indmad og fars, som bør fryses ned umiddelbart efter afhentning.

Har man ikke mulighed for at modne kødet på forsvarlig måde inden nedfrysning, bør man nedfryse det med det samme og optø langsomt i køleskab i lighed med foreskrevet ved fjerkræ.

Som hovedregel kan siges jo mere findelt des kortere modningstid.

Endvidere skal bemærkes, at der også sker en modning under frost, den går bare meget langsom.

Oksekød

Er færdigmodnet ved slagtermester uanset om man køber større portioner, som man selv pakker, eller om man køber færdigpakket, dybfrossent kød.

Men også her er det gældende med langsom optøning i køleskab.